Καλώς ήρθατε στo φυτώριό μας...

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.

Τα νέα μας..

 • Ενημέρωση:Από 15 Οκτωβρίου και μετά διαθέτουμε μονοετή δενδρύλλια ελιάς και ροδιάς.

Συχνές ερωτήσεις.*

Ποιά είναι η κατάλληλη εποχή φύτευσης της ελιάς;

Η κατάλληλη εποχή φύτευσης για τα φυτά με μπάλα χώματος, συνεπώς και για τα ελαιόδεντρα, εξαρτάται από το τις ελάχιστες θερμοκρασίες της περιοχής φύτευσης και την ύπαρξη συστήματος άρδευσης. Επομένως :

 • Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για μη αρδευόμενοι (ξερικοί) : Από μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Μαρτίου.
 • Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για αρδευόμενοι (ποτιστικοί) : Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Μαΐου.
 • Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για μη αρδευόμενοι (ξερικοί) : Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου και από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Απριλίου.
 • Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για αρδευόμενοι (ποτιστικοί) : Από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου και από μέσα Φεβρουαρίου έως έως τέλη Μαΐου.

Οι παραπάνω κανόνες είναι γενικοί και για την τελική απόφαση του χρόνου φύτευσης πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Πως και σε ποιο βάθος πρέπει να φυτέψω τα δέντρα που αγόρασα ;

Γενικά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως το χώμα κάτω από τις ρίζες αλλά και πλάγια αυτών πρέπει να είναι αφράτο ώστε να απλώσουν εύκολα. Ειδικότερα ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες :

 • Βάθος λάκκου φύτευσης :2-3 φορές το ύψος της σακκούλας ή της γλάστρας. Δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 40εκ.
 • Πλάτος λάκκου φύτευσης :25εκ. μεγαλύτερο από το πλάτος της σακκούλας ή της γλάστρας.
 • Βήμα 1 :Κατα το άνοιγμα του λάκκου τοποθετώ το επιφανειακό χώμα(15-20εκ) σε χωριστή θέση από τα βαθύτερα στρώματα. Αποφύγετε να ανοίξετε το λάκκο με γεωτρύπανο καθώς σκληραίνουν τα πλαϊνά τοιχώματα.
 • Βήμα 2α :Αν ο λάκκος έχει βάθος μεγαλύτερο από 55εκ., προσθέτω στον πάτο 200γρ θεϊκό κάλιο ή κάποιο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.
 • Βήμα 2β :Αν ο λάκκος έχει βάθος μικρότερο από 55εκ., μπορώ να αναμείξω το χώμα που έβγαλα στο βήμα 1 με ένα σύνθετο λίπασμα σε αναλογία 1γρ λίπασμα/λίτρο χώματος. Αντί για λίπασμα μπορούμε να προσθέσουμε οργανική ουσία (compost) σε αναλογία 1 προς 5.
 • Βήμα 3 :Τοποθετώ στον πάτο του λάκκου το επιφανειακό χώμα. Προσοχή!!! Αν στον πάτο έχω ρίξει λίπασμα (βήμα 2α)το χώμα που προσθέτω θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 30εκ. ώστε οι νεαρές ρίζες να μην έχουν άμεση επαφή με το λίπασμα.
 • Βήμα 4 :Για να βγάλω το φυτό από τη σακούλα ή τη γλάστρα θα πρέπει το χώμα του να είναι στο "ρώγο" του, δηλαδή ούτε πολύ στεγνό ούτε πολύ υγρό. Αφού σκίσω τη σακούλα τοποθετώ την μπάλα χώματος με προσοχή στο κέντρο του λάκκου ώστε ο λαιμός του φυτού (το σημείο ενώσης του κορμού με το χώμα της μπάλας) να βρίσκεται 5-6εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
 • Βήμα 5 :Τοποθετώ το στήριγμα από την μεριά που φυσά ο δυνατός αέρας.
 • Βήμα 6 :Συμπληρώνω με χώμα το λάκκο, σκεπάζοντας την μπάλα χώματος. Προσοχή δεν πατάω, ούτε πιέζω το χώμα καθώς υπάρχει κίνδυνος να πληγωθεί η ρίζα του φυτού.
 • Βήμα 7 :Δένω τα φυτά στα στηρίγματα.
 • Βήμα 8 :Ποτίζω με 30-50 λίτρα νερό ώστε να "κάτσει" το χώμα.

Καλή επιτυχία.

Πότε να κλαδέψω για πρώτη φορά την ελιά που φύτεψα ;

Τα ελαιόδεντρα που παράγουμε στο φυτώριό μας έχουν σχήμα μονοκωνικό. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι πλάγιοι βλαστοί, από τα 50εκ. και κάτω, έχουν αφαιρεθεί ενώ από το ίδιο ύψος και πάνω το φυτό έχει αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα. Κατά αυτό τον τρόπο ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτός τόσο το ύψος που θα σταυρώσει το δέντρο αλλά και το τελικό σχήμα. Κατά τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση αποφύγετε να κλαδεύετε τις ελιές , με εξαίρεση την βλάστηση κάτω από τα 50εκ., διαφορετικά το δέντρο θα καθυστερήσει να εισέλθει σε καρποφορία.

Τί είναι το γλοιοσπόριο και πως αντιμετωπίζεται;

Πρόκειται για μύκητα που προσβάλει κυρίως τους καρπούς, κατά την έναρξη της ωρίμανσης της ελιάς, και πολύ λιγότερο φύλλα και βλαστούς. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 10 έως 25℃ ενώ απαιτείται σταγόνα νερού (βροχή) ή πολύ υψηλή υγρασία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκινήσει η προσβολή. Τυχόν πληγές στους καρπούς, όπως προσβολή από δάκο, διευκολύνει την μόλυνση. Προτείνεται, σε περιοχές όπου εμφανίζεται η ασθένεια, ο προληπτικός ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο αποτελεσματικό μυκητοκτόνο κατά την κρίσιμη περίοδο.

*= Οι οδηγίες που δίνονται σε αυτή την ενότητα είναι γενικές και πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής.