Καλώς ήρθατε στo φυτώριό μας...

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.

Συχνές ερωτήσεις.*

Ποιά είναι η κατάλληλη εποχή φύτευσης της ελιάς;

Η κατάλληλη εποχή φύτευσης για τα φυτά με μπάλα χώματος, συνεπώς και για τα ελαιόδεντρα, εξαρτάται από το τις ελάχιστες θερμοκρασίες της περιοχής φύτευσης και την ύπαρξη συστήματος άρδευσης. Επομένως :

 • Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για μη αρδευόμενοι (ξερικοί) : Από μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Μαρτίου.
 • Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για αρδευόμενοι (ποτιστικοί) : Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Μαΐου.
 • Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για μη αρδευόμενοι (ξερικοί) : Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου και από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Απριλίου.
 • Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα και για ελαιώνες που προορίζονται για αρδευόμενοι (ποτιστικοί) : Από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου και από μέσα Φεβρουαρίου έως έως τέλη Μαΐου.

Οι παραπάνω κανόνες είναι γενικοί και για την τελική απόφαση του χρόνου φύτευσης πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Πως και σε ποιο βάθος πρέπει να φυτέψω τα δέντρα που αγόρασα ;

Γενικά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως το χώμα κάτω από τις ρίζες αλλά και πλάγια αυτών πρέπει να είναι αφράτο ώστε να απλώσουν εύκολα. Ειδικότερα ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες :

 • Βάθος λάκκου φύτευσης :2-3 φορές το ύψος της σακκούλας ή της γλάστρας. Δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 40εκ.
 • Πλάτος λάκκου φύτευσης :25εκ. μεγαλύτερο από το πλάτος της σακκούλας ή της γλάστρας.
 • Βήμα 1 :Κατα το άνοιγμα του λάκκου τοποθετώ το επιφανειακό χώμα(15-20εκ) σε χωριστή θέση από τα βαθύτερα στρώματα. Αναμειγνύω, προαιρετικά, ολο το χώμα που έβγαλα με οργανική ουσία (compost) σε αναλογία περίπου 20%. Το compost βελτιώνει το έδαφος και περιέχει ουσίες που προωθούν την ανάπτυξη ενός πλούσιου ριζικού συστήματος. Αποφεύγω να ανοίξω το λάκκο με γεωτρύπανο καθώς σκληραίνουν τα πλαϊνά τοιχώματα.
 • Βήμα 2 :Αν ο λάκκος έχει βάθος μεγαλύτερο από 50εκ., προσθέτω στον πάτο 200γρ έως 250γρ θεϊκό κάλιο ή κάποιο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.
 • Βήμα 3 :Τοποθετώ στον πάτο του λάκκου το επιφανειακό χώμα. Προσοχή!!! Αν στον πάτο έχω ρίξει λίπασμα (βήμα 2)το χώμα που προσθέτω θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 30εκ. ώστε οι νεαρές ρίζες να μην έχουν άμεση επαφή με το λίπασμα.
 • Βήμα 4 :Για να βγάλω το φυτό από τη σακούλα ή τη γλάστρα θα πρέπει το χώμα του να είναι στο "ρώγο" του, δηλαδή ούτε πολύ στεγνό ούτε πολύ υγρό. Αφού σκίσω τη σακούλα τοποθετώ την μπάλα χώματος με προσοχή στο κέντρο του λάκκου ώστε ο λαιμός του φυτού (το σημείο ενώσης του κορμού με το χώμα της μπάλας) να βρίσκεται 5-6εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
 • Βήμα 5 :Τοποθετώ το στήριγμα από την μεριά που φυσά ο δυνατός αέρας.
 • Βήμα 6 :Συμπληρώνω με χώμα το λάκκο, σκεπάζοντας την μπάλα χώματος. Προσοχή δεν πατάω, ούτε πιέζω το χώμα καθώς υπάρχει κίνδυνος να πληγωθεί η ρίζα του φυτού.
 • Βήμα 7 :Δένω τα φυτά στα στηρίγματα.
 • Βήμα 8 :Ποτίζω με 30-50 λίτρα νερό ώστε να "κάτσει" το χώμα.

Καλή επιτυχία.

Πόσο και τι είδους λιπάσματος θα ρίξω στις ελιές που φύτεψα ;

Εφόσον έχει γίνει η βασική λίπανση κατά την φύτευση, τότε για τα επόμενα τρία έτη προσφέρουμε μόνο άζωτο, εκτός και αν προκύψει κάποια τροφοπενία. Τα αζωτούχα λιπάσματα πωλούνται σε διάφορες μορφές και με διάφορες συγκεντρώσεις από 21% έως και 46%. Ακολουθεί η συνιστώμενη ποσότητα καθαρού αζώτου / φυτό / έτος. Η ποσότητα αυτή πρέπει να προσφέρεται στα φυτά σε πέντε ισόποσες δόσεις , από Απρίλιο έως και Αύγουστο, κάθε 30 ημέρες πρίν από κάθε πότισμα :

 • Πρώτο έτος : Σύνολικά 50 γρ. (10 γρ./ δόση).
 • Δεύτερο έτος : Σύνολικά 100 γρ. (20 γρ./ δόση).
 • Τρίτο έτος : Σύνολικά 150 γρ. (30 γρ./ δόση).

Προσοχή!!! Η υπερβολική λίπανση μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του φυτού.

Πότε να κλαδέψω για πρώτη φορά την ελιά που φύτεψα ;

Τα ελαιόδεντρα που παράγουμε στο φυτώριό μας έχουν σχήμα μονοκωνικό ή κύπελλο, ανάλογα με το μέγεθος. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι πλάγιοι βλαστοί, από τα 50εκ. και κάτω, έχουν αφαιρεθεί ενώ από το ίδιο ύψος και πάνω το φυτό έχει αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα. Κατά αυτό τον τρόπο ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτός τόσο το ύψος που θα σταυρώσει το δέντρο αλλά και το τελικό σχήμα. Κατά τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση αποφύγετε να κλαδεύετε τις ελιές , με εξαίρεση την βλάστηση κάτω από τα 50εκ., διαφορετικά το δέντρο θα καθυστερήσει να εισέλθει σε καρποφορία.

Πως θα ποτίζω τις ελιές στα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση ;

Η συνχότητα και η ποσότητα άρδευσης των ελαιόδεντρων, η οποία είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τα δύο πρώτα έτη, είναι ανάλογη με τον τύπο του εδάφους. Σε ελαφρά εδάφη τα ποτίσματα είναι συχνά και με μικρές ποσότητες νερού. Αντίθετα σε βαριά εδάφη τα ποτίσματα είναι πιο αραιά και με μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Σε γενικές γραμμές , όσον αφορά ελαιώνα που προορίζεται να καλλιεργηθεί ώς ξηρικός, η άρδευση πρέπει να επαναλαβάνεται κάθε 7-10 ημέρες το πρώτο έτος, κάθε 14-21 ημέρες το δεύτερο και κάθε 30 το τρίτο έτος. Κρίτηριο για την επιλογή του χρόνου άρδευσης αποτελεί και το ίδιο το φυτό αφού όταν διψάσει παρατηρείται μάρανση και στρίψιμο της νεαρής βλάστησης.

Προσοχή!!! Η υπερβολική άρδευση μπορεί να ζημειώσει τα φυτά. Το κίτρινο χρώμα της νεαρής βλάστησης είναι ένδειξη υπερβολής.

*= Οι οδηγίες που δίνονται σε αυτή την ενότητα είναι γενικές και πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής.