Καλώς ήρθατε στo φυτώριό μας...

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.
Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.

Η διαδικασία παραγωγής και ιδιαίτερα το στάδιο της υδρονέφωσης είναι σύνθετα και απαιτητικά από άποψη τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων. Ακολουθεί ένα σχεδιάγραμμα αυτής. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα επιλέξτε το αντίστοιχο στάδιο.

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.Μητρική φυτεία

Για κάθε ποικιλία που παράγουμε υπάρχουν αντίστοιχα μητρικά φυτά που αναπτύσσονται σε μεγάλα φυτοδοχεία και όχι στο χώμα, για φυτοϋγειονομικούς λόγους. Τα φυτά ελέγχονται συνεχώς τόσο για ασθένειες και εχθρούς όσο και για την θρεπτική τους κατάσταση. Από αυτά τα δέντρα κόβουμε βλαστούς και τους διαμορφώνουμε σε μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα τοποθετούνται σε εξιδεικευμενους δίσκους και μεταφέρονται στον πάγκο υδρονέφωσης.

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.Υδρονέφωση

Τα μοσχεύματα παραμένουν στον πάγκο υδρονέφωσης εως ότου αποκτήσουν ρίζες (έρριζα μοσχεύματα). Η διαδικασία κυμαίνεται από ένα έως τρείς μήνες, ανάλογα την ποικιλία. Ο χώρος ριζοβολίας των μοσχευμάτων είναι απόλυτα ελεγχόμενος (θερμοκρασία - υγρασία - φως και άλλα).

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.Έρριζο Μόσχευμα

Τα μοσχεύματα αφού αποκτήσουν επαρκή αριθμό επίκτητων ριζών μεταφυτεύονται σε τετράγωνες γλάστρες του 0.5 λίτρου και τοποθετούνται σε θερμοκήπιο όπου και αναπτύσσονται. Αργότερα και στο κατάλληλο χρονικό σημείο τα φυτά μεταφυτεύνται ξανά και οδηγούνται στην τελική τους θέση για να μεγαλώσουν. Επιλέξαμε το στάδιο αυτό να λαμβάνει χώρα εκτός θερμοκηπίου ώστε οι ελιές μας να είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και ταυτόχρονα σκληραγωγημένες.

Φυτώρια ελιάς Νεραντζίδου Α.Φυτά έτοιμα για φύτευση

Περίπου 18 μήνες μετά την απόκτηση ριζών ( έρριζο μόσχευμα ) οι ελιές είναι έτοιμες για φύτευση στην τελική τους θέση. Το ύψος τους κυμαίνεται περίπου στο 1 μέτρο και έχουν σχήμα μοκοκωνικό. Μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δέντρα κλαδεύονται σε σχήμα κυπέλλου. Στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ριζικού και υπέργειου συστήματος ώστε να οι ελιές να αναπτύσσονται και εισέρχονται σε καρποφορία το συντομότερο δυνατό.